The project explained in Swedish


Ashanti – Ett levande projekt

Bakgrund och sammanfattning av projektet
Under våren 2009 reste Vi till västra Afrika för att arbeta ideellt. Där möttes man av fattigdom, och de kanske mest utsatta var ensamstående och arbetslösa kvinnor. Under tiden som volontär inser man hur svårt det är att göra någon skillnad. Volontärinsatser riskerar att möta problemet med fattigdom från fel ände. Det saknas knappast arbetskraft i ett land som Ghana, det saknas arbetstillfällen.
Därför startar vi nu ett projekt där vi låter kläder sys upp i Ghana, för att sedan säljas i Sverige och Storbritannien. Förhoppningen är att projektet på sikt ska skapa arbetstillfällen som kan ge utsatta kvinnor möjlighet till en inkomst som ej är beroende av välviljan hos donatorer. Allt överskott kommer att gå till fortsatt finansiering av projektet.
Då denna verksamhet går runt och etablerats kommer det vara dags att realisera nästa steg, vilket blir att etablera ett företaget i Ghana och själv anställa arbetskraft. På sikt hoppas vi att företaget, samtidigt som man med eget kapital kan tillverka kläder som sedan säljs i Europa, även blir ett slags institut där kvinnor får möjlighet till viss utbildning och annat stöd.
Projektet i detalj
Projektet har många delar. Dess främsta mål är att förbättra livssituationen för utsatta kvinnor i Ghana. För att ha möjlighet till detta krävs det att den affärsverksamhet som kommer att bedrivas, dvs att tillverka kläder som sedan säljs i Sverige och Storbritannien, går runt och genererar ekonomiska överskott.
Vi kommer att inleda med att utföra ett “pilot-projekt” i mindre skala, där vi reser till Ghana och anlitar redan befintliga skrädderier. Tillsammans med dessa kommer vi att sy upp kläder till en första prov-kollektion. Den kommer sedan att marknadsföras och säljas här hemma. Detta gör vi för att i större mån få en uppfattning om vilka klädesplagg som är populärast och fungerar bäst att jobba med. Under denna resas gång kommer vi även att knyta kontakter och ta reda på den information som behövs, t ex angående anställningsmöjligheter, tullar, lokaler, priser, med mera.
Då detta första steg är realiserat kommer det vara dags att etablera en långsiktig verksamhet. Här ingår att bygga/hyra lokaler och anställa personal, det vill säga kvinnorna. Utöver produktionen ska kvinnorna få möjlighet att studera, utvecklas som hantverkare och känna samhörighet med varandra. För de kvinnor som är hemlösa vill vi kunna erbjuda boende i anslutning.
För att produktionen inte ska konkurrera med redan befintliga skrädderier i Ghana, kommer inga kläder att sys för den inhemska marknaden. Målet med detta projekt är inte att stärka kvinnorna på bekostnad av andra arbetare i Ghana, utan att anställa dem med hjälp av resurser som genererats i västvärlden.
Vi tror på fackliga värden, och är av uppfattningen att man som arbetare tillsammans – och inte i konkurrens med  andra – har störst möjligheter att uppnå såväl sina personliga som företagets mål. En viktig del i detta projekt är att anställningsvillkoren och arbetsmiljön för dessa kvinnor ska likna dem som det finns avtal om i Sverige.
Vi inleder detta projekt i Ghana, därför att landet är stabilt och säkert, dess invånare pratar engelska, och för att vi redan har vissa kontakter där. Detta innebär inte att verksamheten på sikt behöver vara bunden till enbart Ghana – en dröm är att kunna utvidga detta, och genomföra liknande systerprojekt för andra utsatta grupper i andra fattiga länder.
Nina Falk
Grundare och Projektledare